Nemzetközi videó CV és állásközvetítő portál.

Nyelvek: English English English

Kérdezed a tanácsadót!

Témák:

Tanácsadónk arra a sokak által feltett kérdésre próbál válaszolni, hogy miért van az, hogy az állást keresők hiába jelentkeznek számtalan hirdetésre, még csak visszajelzést sem kapnak.

Ezek a hirdetések nem is igaziak? Már megvan, hogy ki kapja az állást?

Alapvetően nem ez a jellemző, elsősorban olyan esetekben hallani ilyen szituációról, ahol meg kell pályáztatni az adott munkakört. A profitorientált cégeknek nincs szükségük ilyen “trükkökre”, sem pedig idejük nincs rá.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy-egy álláshirdetésre olyan sokan (akár több ezren) jelentkeznek, hogy képtelenség lenne minden jelentkezőnek visszajelzést küldeni.

Mit tehet a jelentkező?

Tapasztalatom szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy ugyanazt a jelentkezést (önéletrajzot és motivációs levelet) küldik el minden egyes álláshirdetésre. Fontos, hogy figyelmesen olvassuk el a hirdetést, és a pályázati anyagunkat ennek megfelelően alakítsuk egyedivé, azt emeljük ki, ami az állást kínálónak fontos. Ha például egy hirdetésben az szerepel, hogy kifejezetten jó számítógépes ismeretekkel rendelkező munkatársat keresnek, akkor ne elégedjünk meg a szokásos egy-két szavas jelzőkkel. Írjuk le milyen programokat ismerünk, milyen szinten tudjuk használni őket, stb.

Amikor fényképes önéletrajzot kérnek, figyeljünk rá, hogy bár valós képet kell fessünk magunkról, de az legyen előnyös. Kerüljük a napszemüveges, sapkás, nyaralási fotókat. Ugyanígy rossz benyomást tesz, ha egy üveg sörrel, vagy cigarettával a kezünkben pózolunk a képen. Fontos kiemelni, hacsak nem erotikus munkára jelentkeznek a hölgyek, sem az egész alakos, sem a “teljes mellbedobással” készült képek nem helyén valóak. (Ha a főnök, vagy a hr-es nő, valószínűleg nem ezzel teszünk rá jó  benyomást).

Azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan szinte válogatás nélkül bármilyen munkára jelentkeznek. Valahol ez érthető, de ebben az esetben azt is számításba kell venni, hogy ha több száz, vagy akárcsak több tíz jelentkező van az állásra, akkor szinte biztos, hogy azok közül fognak választani, akik teljes mértékben megfelelnek az elvárásoknak.

Van valamilyen trükk, amivel kitűnhet a jelentkező a tömegből?

Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. Ahogy már említettem alakítsuk a hirdetéshez az anyagunkat, a motivációs levélben (és/vagy kísérő e-mailben) emeljük ki tömören, hogy miért lennénk mi a legideálisabb jövőbeni munkatárs. Szakmától függően érdemes kreatív fortélyokhoz nyúlni, de ezt ne a hagyományos CV helyett, hanem mellette küldjük. A CV-nkről, eddigi tapasztalatainkról, munkáinkról készített prezentáció (ppt, prezi) vagy infografika például jó ötlet bizonyos munkakörök esetén.

Az oldalunk videó CV megoldása viszont lényegében mindenki számára hasznos lehet. Pillanatok alatt fel tudjuk kelteni a hirdető figyelmét, azonnal kialakulhat irántunk a szimpátia, ami hatalmas előny a többi jelentkezővel szemben. Bemutathatjuk nyelvtudásunkat, vagy többek közt ízelítőt adhatunk abból, hogy milyen értékesítési vénánk van, illetve mennyire kreatívak vagyunk. Nem utolsó sorban egy ilyen videó jelzi azt is, hogy mennyire elszántak vagyunk a munkakeresésben, és ha esetleg idősebb a jelentkező azt is, hogy tényleg nem fél elsajátítani új ismereteket, nem ijed meg az új technológiáktól.

Az 5 legfontosabb szabály CV írásakor:

  1. Ne legyen helyesírási hiba az önéletrajzban, figyelj a helyes fogalmazásra (pl. ragok mint ba/ban).
  2. Alakítsd az álláshirdetéshez az önéletrajzod, ne sablon anyagot küldj.
  3. Figyelj a formátumra. Legyen jól olvasható, kerüld a túl sokféle betűtípus használatát. (Hacsak nem kreatív munkára jelentkezel kerüld az extrém megjelenést.)
  4.  Az ideális CV 1-2 oldalas. Sem a túl rövid, sem a túl hosszú nem nyerő.
  5. Tüntesd fel a munkában elért eredményeidet, ne csak a korábbi feladataidat sorold fel.

Tanácsok: Esélytelen vagyok az álláskeresésben?

Sokan panaszkodnak arra, hogy esélyük sincs elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy állást váltani. Ennél is többen vannak, akik elégedetlenek a fizetésükkel. Tanácsadónk arra hívja fel a figyelmet, hogy mindig tehetsz önmagadért, ne add fel!

Nem megkérdőjelezhető, hogy ma Magyarországon nehéz munkát találni. Ugyanakkor mindig vannak olyan szakmák, amik keresettek, és az idegennyelvtudás továbbra is sokat segíthet. Ezen kívül is van pár ötlet, amit hasznosíthatsz egyéniségedtől, céljaidtól függően.

Tapasztalataim szerint sok álláskereső belefásul a hosszú keresésbe az elutasításba, holott tehetnének azért, hogy jobb esélyük legyen a munkaerőpiacon. Manapság amikor a jelek szerint legideálisabb esetben is 65 éves korunkban mehetünk majd nyugdíjba, a 40-50 évesek nem tehetik meg azt a luxust, hogy feladják karriercéljaikat. Ebben a korban is érdemes tanulni, hiszen még a teljes munkával töltött/töltendő éveink akár fele előttünk áll!

Egy idegen nyelv elsajátítása alapvető fontosságú, de annak is érdemes belevágnia még egy nyelv tanulásába, aki már beszél idegen nyelvet. Ez csupán akarat kérdése, az interneten tejesen ingyen tanulhatunk. Ha úgy érezzük nincs időnk, akkor is vannak lehetőségek fejleszteni képességeinket e téren (pl. rádió helyett hallgathatunk nyelvleckét is), a témába kitűnő ötleteket találhatunk számos weboldalon (pl. magyar nyelven itt: otevotnyelv.com). Ha a tanulást kipipáltad, érdemes prezentálnod ezt – a nyelvtudásod könnyen bemutathatod egy videó CV-vel!

Egyre kevesebben vannak, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset értenek a számítógép kezeléshez, de nekik tudniuk kell, hogy ha ezen nem változtatnak digitálisan analfabéták lesznek, és a jövőben annyi esélyük lesz a munkaerőpiacon, mint ma egy olyan embernek van, aki nem tud írni-olvasni. A technikai változások azt eredményezték, hogy már szinte minden munkahelyen elengedhetetlenek az informatikai ismeretek. A Word és az Excel magabiztos használata alapvető fontosságú, de általában érdemes a prezentációkészítő programokban (Power Point, Prezi) való jártasságra is szert tenni. Ha az alapismeretek megvannak, a neten e téren is számtalan ingyenes oktató programot, oldalt találunk.

Hobbiból munka. Ehhez jó adag szerencsére van szükség, de érdemes megpróbálni, különösen ha épp nincs állásunk. Írjunk blogot, vagy készítsünk weboldalt a minket érdeklő témában. Így kapcsolatba kerülhetünk olyan emberekkel, munkaadókkal, akik ezen a területen tevékenykednek, álláskereséskor ezt akár meg is mutathatjuk, az önéletrajzunkban is feltüntethetjük, valamint a további pozitívumok mellett az sem elhanyagolható, hogy az ilyen elfoglaltság jó hatással van a közérzetünkre, kedvünkre is. Ha a blogolás nem jön be, keressünk valamilyen kézműves tevékenységet. Pl. pár évvel ezelőtt gondoltad volna, hogy ekkora sikere lesz a kalocsai hímzésnek? A jó minőségű kézzel végzett munka mindig értékes, bár tény, hogy egyáltalán nem könnyű megtalálni a piacát. Az online kereskedelem terjedése viszont rejt lehetőségeket e téren is.

Munka mellett sem lehetetlen, de ha munkanélküli vagy erősen fontold meg az önkénteskedést! Minden munka munka, az is, amiért nem kapsz pénzt. Válasz olyan területet, ami érdekel, közel áll hozzád. Az, hogy másokon segítesz (vagy hogy tettél valamit azért, hogy a környezeted, a világ jobb legyen) jó érzéssel fog eltölteni, a CV-d ben ez az időszak sem fog üresen állni, kapcsolatokra tehetsz szert, és bármit is csinálsz, tanulni fogsz belőle.

“Tágítsd a határokat”! Ha már rendelkezel megfelelő nyelvtudással, nézz szét más országok munkaerőpiacán is. Ha hosszútávon nem szeretnél külföldön munkát vállalni, egy rövidebb időszakot akkor is érdemes megfontolnod. Az ilyen jellegű munkatapasztalat mindig hasznos és jól is mutat az önéletrajzodban (képes voltál más munkakörnyezetben, idegen nyelvet használva dolgozni stb.). A nemrég indult oldalunk kifejezetten a nemzetközi álláskeresés támogatásának céljából jött létre.

Bármilyen módon is építed a karrieredet, az internetes megjelenésedről se feledkezz el. Ha munkát keresel, használd az ismeretségi hálódat, jelezd ezt a közösségi oldalakon, és regisztrálj kifejezetten karrierépítésre szolgáló közösségi oldalakra pl. LinkedIn, Xing (ha már van regisztrációd aktualizáld az adatokat), továbbá feltétlen tölts fel egy videó CV-t weboldalunkra!

Tanácsok: Így add el magad a munkaerőpiacon!

Légy egyedi, mutasd meg magad!

Használd ki a technika előnyeit, készíts videó CV-t.

Miért? Íme néhány a videó CV legfőbb előnyei közül:

– A legfontosabb, hogy kitűnhetsz a tömegből. Aki hamar elkészíti videó CV-jét, lépéselőnybe kerül, mivel ez a megoldás még kuriózumnak számít.

– Mint tudjuk néhány másodperc alatt eldől, hogy valaki szimpatikus-e vagy sem. Ha be se hívnak interjúra, esélyed sincs személyiségeddel elbűvölni a munkaadót, a videó CV viszont lehetőséget ad erre.

– Bemutathatod tehetséged. Csak a fantáziánk szab ennek határt. A teljesség igénye nélkül: Ha reklámszakmában dolgoznál, megmutathatod, hogyan vagy képes önmagad reklámozni. Kreatív vagy? Művész lélek vagy? Versbe/dalba öntheted CV-det. Te vagy a titkárnők gyöngyszeme?  A kedvességed, a stílusod, a jó kommunikációs képességed már utat nyithat. De akár elmondhatod azt is, hogy milyen ötleteid vannak az átláthatatlan papírrengetegek kezelésére (vagy korábban hogyan valósítottad meg ezeket előző munkahelyeiden). Asztalos, bútorrestaurátor, keramikus (és a sorolhatnám a szakmákat) vagy? Mutasd meg a munkád. Beszélj róla hogyan készítetted el. Vannak szakmák, ahol kevésbé egyértelmű a videó CV előnye, de bármivel is foglalkozzunk: kevés dolog meggyőzőbb annál, ha látszik, hogy szeretjük a munkánk/szakmánk, őszinte érdeklődéssel, szenvedéllyel beszélünk róla.

– Sok fiatal lép úgy a munkaerőpiacra, hogy kifejezetten egy bizonyos cégnél, szervezetnél szeretne dolgozni. A hagyományos önéletrajzban nincs sok lehetőség érdemben kifejteni miért is ilyen elszánt valaki a kérdésben. Egy videó CV viszont erre is kitűnő lehetőséget szolgáltat.

Tanácsok: Külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Ez maga az álom – nem igaz? Nyugati fizetés, jólét…

Rossz hírünk van, ez nyelvtudás nélkül sajnos csak álom marad.

Mindig vannak, akik elhiszik, hogy ez összejöhet, megpróbálják a lehetetlent. Pedig ők sem másznának a Tártra csúcsára megfelelő felszerelés, információk, vagy gyakorlat nélkül, nem merülnének több tíz méterre a tenger mélyére, ha nem feltételezik, hogy jó eséllyel minden rendben lesz. Külföldre, a nagy ismeretlenbe mégis elindulnak: lesz, ami lesz alapon.

Tanácsadónk a nyelvtudás nélküli külföldi munkavállalás buktatóiról szól és néhány tippet is ad a témában.

Menni vagy nem menni?

A jobb fizetésre/életre vagy csak ideálisabb munkakörnyezetre vágyóknak csak azt mondhatom, ne vágjanak bele ilyen kalandba nyelvtudás nélkül. Szeretnénk hinni, hogy nekünk jó lesz, hogy ügyesebbek, okosabbak, keményebben dolgozók, vagy elszántabbak, vagyunk, mint mások. Ez igaz lehet, de sajnos önmagában kevés.

Ha utána olvasunk azt látjuk, jó ha 1000 szerencsétlenül elsült próbálkozásra jut 1 szerencsés. Ne áltassuk magunkat, nem azért van, mert akinek jól jöttek össze a dolgok azok nem írják le. Azért ilyenek az arányok, mert ez a rideg valóság. Ha legfeljebb 0,1% esély van arra, hogy minden szépen alakul, azért megéri elindulni? Természetesen nem.

Ez nem jelenti azt, hogy le kell tennünk a külföldi munkavállalásról, csak azt, hogy ahogy minden más kalandra, vagy nagy döntésre az életben, erre is fel kell készülni.

Annak, aki csak arra vár, hogy hátha lesz majd valaki, egy ismerős, aki segít, elintézi, hogy legyen munka, szállás stb., a külföldi munkavállalást jobb elfelejtenie. Az ilyen emberek a haszonlesők tipikus célpontjai. Bizonyára vannak kivételek, de tudomásul kell venni, hogy külföldön dolgozni hatalmas kihívás, és ehhez – sok egyéb mellett – nélkülözhetetlen az önállóság, hogy az ember képes legyen magát feltalálni a legváratlanabb szituációkban is.

Nyelvet tanulni muszáj

Egy alapvető nyelvtudás néhány hónap alatt elsajátítható az internet segítségével. Természetesen nem a magolásra gondolok, hanem a multimédiás eszközök segítségével való tanulásra. Számtalan ingyenes, akár magyar nyelvű nyelvoktató oldalt lehet találni a neten. Annak, aki elszánja magát arra, hogy akár külföldi munkavállalás, akár egy jobb állás reményében nyelvet tanuljon, annak azt javaslom, erre az időszakra felejtse el a magyar nyelvű médiát. Kapcsoljon az elsajátítandó nyelven sugárzó tévé adókra; nem baj ha nem érti, ha szavakat kihall, már az is segít. Később pedig már jön, amikor majd mondatokat is megért. Ugyanez vonatkozik a rádióra is. A világhálón számtalan idegen nyelvű csatornát hallgathatunk. Jó megoldás az ismert zeneszámok segítségével történő nyelvtanulás, ezt se hagyjuk ki! A dallamokkal a mondatok, a frázisok is a fülünkbe másznak. Ezen túl filmnézéskor pedig ragaszkodjunk a feliratos verziókhoz, sokkal többet segít, mint elsőre gondolnánk!

Azzal sem érdemes hitegetni magukat, hogy majd kint könnyen megtanuljuk a nyelvet, ragad ránk. Ehhez is kell egy alap, ráadásul az, aki nyelvtudás nélkül indul útnak (vagy nagyon csekély tudással), szinte biztos, hogy magyar közösségekben köt ki (magyarokkal lakik, velük dolgozik stb.) és nem fogja elsajátítani az adott ország nyelvét. (Tisztelet a kivételnek.)

Tájékozódás és előkészületek

A nyelvtudás szükséges, de nem elégséges feltétele a külföldi munkavállalásnak. Tájékozódjunk, kérdezzünk olyanoktól, akik már külföldön élnek. Itt megjegyzem, ez nem azt jelenti, hogy kérdezzük meg: “Tudsz munkát szerezni nekem?” – ez szinte biztos nem fog működni. Azon felül nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy akiket kérdezünk szívességből segítenek nekünk eligazodni egyes kérdésekben, de nekik is van munkájuk, magánéletük, és jó eséllyel nem is szamaritánusok. A külföldön dolgozók jellemzően keményen megdolgoztak és dolgoznak azért, hogy ott tartsanak, ahol. Ha van egy kis szabadidejük és hajlandóak ennek egy részt arra áldozni, hogy segítsenek az újonnan érkező honfitársaknak, azt köszönjük meg, de semmi esetre se éljünk vissza vele. Ez a későbbiekre nézve megalapozza a közösségbe való beilleszkedésed, és nem vágod el magad attól, hogy legközelebb is legyen kitől kérdezni/kihez fordulni.

A magyarok által leginkább kedvelt célországok mindegyikéről találunk a neten gyűjtő oldalakat, fórumokat, Facebook oldalakat illetve csoportokat. Ne legyünk restek rászánni az időt, hogy ezeket alaposan átolvassuk, és csak utána kérdezzünk!

A fentiek ismeretében tudni fogjuk, hogy mi az, amit el kell intézni itthon (pl. biztosítás, Európai Egészségbiztosítási Kártya, TB, egyéb szükséges papírok stb.), sok problémát megelőzhetünk és pénzt spórolhatunk meg, ha ezekről nem feledkezünk meg.

Legyünk tisztában az adott ország vonatkozó szabályaival (munkavállalás, vízum stb.), és az internet segítségével tájékozódjunk a munkaerőpiacról. Milyen munkára keresnek embereket, milyen feltételekkel és fizetésekkel, szükséges-e valamilyen speciális képesítés a szakmánkhoz, stb. Az is hasznos, ha amikor már kint vagyunk külföldön tudjuk, hogy milyen álláskereső oldalak vannak, hol érdemes szétnéznünk.

Érdemes listát készíteni az elintézendő feladatainkról; mind az itthoni teendőkről, mind pedig arról, amit a célországba való megérkezésünk utáni napokban el kell intéznünk.

Anyagiak

Végül a piszkos anyagiak. Nyugaton nem csak a fizetések magasabbak, de a költségek is. Lehet, hogy arányait tekintve nem is feltétlen, vagy nem minden szempontból drágább egy nyugat-európai vagy tengerentúli ország, de amíg nincs ott munkánk, addig a kiadásaink horribilisnak fognak tűnni. Megfelelő tartalék nélkül nem szabad útnak indulni! Annak, akinek se megtakarítása, se munkája, ezt nagyon nehéz előteremteni, de ha enélkül indulunk útnak, az anyagiaknál sokkal súlyosabb problémákkal nézhetünk szembe. A valóság képes felülmúlni a legrosszabb elképzeléseinket is! Mindig legyen annyi vésztartalékunk, amit csak és kizárólag arra fordítunk, hogy haza tudjunk jutni (pl. ha travel csekkben tarunk ennyi pénzt, az biztonságos is, és nehezebb is meggondolatlanul egy rossz pillanatunkban elkölteni).